Qualcomm’un mobil pazardaki baskınlığı sarsıldı

Mobil cihazlar için üretilen işlemcilerin baskın markası Qualcomm bu hafta büyük sarsıntılar yaşadı. Özellikle en büyük müşterisi olan Samsung’un yeni S sınıfı telefonlarında Snapdragon 810 modeli işlemciyi kullanmayacağı hakkında çıkan haberlerden dolayı büyük bir kayıp yaşadı.

Çarşamba günü açıklanan haberde Samsung’un yeni nesil işlemciyi kullanmayacağından dolayı şirketin yaklaşık 800 milyon dolarlık bir kayıp yaşayacağı belirtildi. Ayrıca Çin’de açılan haksız rekabet soruşturması gibi olaylardan dolayı da şirket borsada yüzde 2.6 oranında değer kaybetti.

San Diego merkezli firma mobil alanda önder firma olmasına rağmen, pazarda çok ciddi rakipler ile karşı karşıya. Intel, Mediatek ve Marvell dahil olmak üzere birçok üretici Qualcomm’a alternatif oluşturmaya çalışıyor. Ancak bu firmaların bir alternatif oluşturup oluşturamayacağı ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacak.

Qualcomm şirketinin çip satışından sorumlu başkan yardımcısı Cristiano Amon perşembe günü yapılan ropörtajında ”herhangi bir yapısal sorun görmediğini, kendilerine karşı  rekabetçi bir yapı olmadığını” belirtti. Amon ayrıca 64 Bit yeni nesil işlemcinin aşırı ısınması gibi sorunları ile karşı karşıya. Amon Snapdragon 810 işlemcisinin yüksek donanımlı akıllı telefonlarda ve bir sonraki aşama olan tablet sektöründe lider işlemci olacağını ve birçok cihaz tarafından tercih edileceğini söyledi. Ayrıca ”810 ile ilgili teknik bir sorun görmediğini, bir sürü yanlış ve söylentinin mevcut olduğunu söyledi.”

Şimdiye kadar LG G Flex 2 ve Xiaomi Mi Pro modellerinde Snapdragon 810 işlemcisi kullanıldı. Geçtiğimiz hafta Reuters ajansına konuşan bir LG yöneticisinin “çipin performansı oldukça tatmin edicidir” açıklaması haberlerde yayınlandı, ancak LG firmasından böyle bir açıklama yapılmadı. 

Qualcomm firmasının en büyük müşterisi olan Samsung’un kendi mobil çipi olan Exynos isimli işlemcisini yeni  S sınıfı telefonlarında kullanması bekleniliyor. Bernstein Research analisti Stacy Rasgon Qualcomm firmasının kaybetmiş olduğu müşterileri geri kazanmak için yaklaşık 12-18 ay arasında bir süresi olduğunu belirtiyor. 810 modeli işlemciden sonra üretilecek olan işlemci ile kaybettiği pazar payı ve müşterileri geri kazanması gerekiyor aksi halde sürekli rekabet olan ve gitgide büyüyen firmalar karşısında tutunmasının güçleşeceği belirtildi.

Kaynak : http://www.cnet.com/news/qualcomms-mobile-dominance-shaken-from-lose-of-flagship-phone/

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE