Bir teknoloji merkezi : Silikon Vadisi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde San Fransisco şehrinde bulunan San Jose vadisine verilen isimdir. İsminin silikon vadisi olarak anılmasının sebebi bu bölgede yoğun biçimde silikon tabanlı çip ve yonga üreticilerinin yerleşmiş olmasıdır.Doksanlı yıllardan sonra özellikle teknoloji şirketleri ve ardından yazılım şirketlerinin yükselişi ile bu bölgede birçok firma merkez ofis ve AR-GE kısımlarını kurmuş, Dünya’da teknoloji alanında en gelişmiş yer olma özelliğini kazanmıştır. Intel,Google,HP,Apple,Microsoft,IBM,AMD gibi birçok firma burada bulunmaktadır.

İçermiş olduğu insan çeşitliliği ve nüfus yoğunluğu açısından oldukça gelişmiş ve kalabalık bölgedir.Dünya nüfusunun deha olarak nitelendirilecek  insanlarının önemli bir kısmı da bu bölgede bulunur.Kurulduktan sonra ABD’ye teknolojik anlamda dolayısı ile ekonomik anlamda çok büyük kazançları olmuştur.Bölge ayrıca insanlar arası ırk,din,kültür,cinsiyet yada başka anlamlarda hiç bir ayrımın bulunmadığı sadece insanları işleri ile değerlendirildiği bir bölge olarak herkes için ideal bir çalışma ortamı oluşturmaktadır.

Silikon Vadisi’nin kurulmasından sonra başta ABD’nin diğer eyaletleri olmak üzere Dünya üzerinde birçok ülke bu şekilde bir yapılanma oluşturmaya çalışmışlardır. Ancak mevcut düzen içerisinde Dünya’nın teknoloji merkezi konumundadır.Günümüzde özellikle bilgisayar ve yazılım firmaları tarafından mesken tutulmakta ve sürekli yeni firmaların katılımları ile daha da büyümektedir.

Silikon Vadisi benzeri teknoloji merkezi bölgeler ülkemizde üniversiteler bünyesinde teknokent adı ile kurulmaya çalışılmıştır.Bu bölgeler daha çok bölgede bulunan kobiler ve sanayi kuruluşlarını desteklemek için oluşturulmuştur.

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE