Uzakdoğunun yükselen teknoloji devi : MediaTek

Resmi adı MediaTek Inc olan ve 1997 yılında Tayvan merkezli olarak  silikon vadisi benzeri olan Hsinchu Science Park’da kurulmuş yüksek teknoloji yarı iletken (mikroişlemci ve çip) üreticisidir. Özellikle , kablosuz iletişim, yüksek çözünürlüklü dijital televizyon, optik veri saklama sistemleri, DVD ve Blu-ray Dijital TV Wifi Bluetooth NFC, GPS ürünleri, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için soc (system on chip) üreten, kendi alanında dünyanın en büyük firmalarından biridir.Dünya genelinde 25’den fazla ofisi bulunmaktadır ve her geçen gün pazar payını arttırmaktadır.

Kuruluş yıllarının ardından hızla büyümeye başlamış ve akıllı telefonların üretilmesi ile özellikle düşük-orta fiyatlı çin menşeili akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanmıştır.  Şirket son 2-3 yıl öncesine kadar dünyaca ünlü markalar yerine çin ve uzak doğu menşeili markalar tarafından tercih edilmekteydi. Ancak MediaTek firması bununla yetinmeyerek üretim teknolojisini sürekli arttırdı.

Temmuz 2013′ de dünyanın ilk 8 true-octacore ( gerçek sekiz çekirdek) işlemcisini üreterek sektörde bir ilki başardı. Firmanın en büyük rakiplerinden biri olan ve mobil pazarda lider konumda bulunan Qualcomm uzun süre boyunca 64 bit ve 8 çekirdekli işlemcilerin gereksiz olduğunu ve uzun süre ihtiyacımız olmayacağını açıklarken, MediaTek’in yaptığı bu hamle karşısında tavrını değiştirmiş ve 8 çekirdekli Snapdragon 810 işlemcisini üretmiştir.

Günümüzde artık adını iyice duyurmuş olan MediaTek dünyaca ünlü markalar için işlemci üretmektedir. Son olarak Sony giriş ve orta seviye akıllı telefonlarında Qualcomm yerine MediaTek üretimi işlemcileri kullanacağını açıklamıştır. Ayrıca Samsung’un da Qualcomm ile yapmış olduğu işbirliğinde ara vermesi MediaTek’in iyice cesaretlenmesine neden olmuştur.

MediaTek firmasının üretmiş olduğu en güçlü işlemcilerden biri MT6795 kod numaralı işlemcisidir. Gerçek zamanlı çalışan 8 çekirdek ve 64 bit yapısı ile 2.2 Ghz hızında çalışmaktadır. 2K  (2560×1600)çözünürlüklü ekranları da destekleyen bu işlemci LTE desteğini de içinde bulundurmaktadır.Ülkemize yakın bir zamanda giriş yapan Çin’li Meizu firmasının üretmiş olduğu MX4 ve Lenovo firmasının Vibe X2  modelinde ise bir alt segmet olan MT6595 işlemci kullanılmaktadır ancak MT6595 rakiplerine göre çok daha performanslı çalışmaktadır. Özellikle Snapdragon 805 işlemcisi ile kafa kafaya rekabet edebilecek bir işlemci üretebilmek bu kadar kısa üretim geçmişi olan firma için çok büyük başarıdır. 

MediaTek firmasının 2015 yılında üreteceği yeni nesil işlemcileri merakla bekliyoruz. 

İlerleyen yıllarda MediaTek firmasının amiral gemisi diye tabir edilen yüksek donanımlı cihazlarda kullanılabilecek seviyede işlemcilerini bol bol göreceğimizi umuyoruz.Ayrıca böyle firmaların yükselmesi rekabeti arttıracağından fiyatları ucuzlatması da muhtemeldir. Tabi bu olay dolar endeksli ülkemizde pek mümkün değildir 🙂

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE