Çin’den telefon siparişi vermek

Author: | Posted in Alışveriş & Kampanyalar 13 Comments

Çin dünyanın en ucuz elektronik üreticilerinden biri olmakla beraber tüm dünyaya da bu ürünlerini satmaktadır. Özellikle günümüzde akıllı telefonlar ülkemizde yüksek fiyatlara satılmaktadır. Çin sitelerinde hiç görmediğimiz özellikler ve çeşitlerde bir çok akıllı cihaz satılmaktadır. Bu cihazların özellikleri ve fiyatları insanı cezbederek sipariş etmenize neden olur.

Ülkemizde 1500 TL civarı satılan bir akıllı telefon örneğin aliexpress.com üzerinde 250 $ fiyat etiketi ile satılmaktadır. Üstelik bu siteler telefonu ücretsiz kargo yöntemi ile kapımıza kadar gönderebilmektedir. Buraya kadar hiç bir sorun yok çünkü aliexpress.com üzerinden istediğiniz herşeyi gümrük kurallarına uymak şartı ile satınalabilir ve getirtebilirsiniz. Ancak akıllı telefon ya da cep telefonu için bu geçersizdir.

Genellikle sim kart takılan ürünlerin getirilmesi çok büyüp problemlere yol açar. Siz 1500 tl değerinde ki cihazı 250$ değerine aldım diye sevinirsiniz, kargo takibi yaparsınız ve PTT tarafından alındığını da görürsünüz ancak telefonunuzu size teslim etmezler. Kurallara göre sim kart taşıyan cihazları bireysel olarak online alışveriş yolu ile satın alamazsınız. Almış olduğunuz cihaz kesinlikle fiyatı ne olursa olsun gümrükte takılır ve el koyulur. Yapabileceğiniz tek şey ilgili PTT şubesine gidip ürünün geri iade işlemlerini yapıp geri göndererek paranızı iade almak olacaktır.

Lakin son zamanlarda bunun  farkına varan satıcılar ekstra ücret talep ederek cihazı size ulaştırabileceklerinden bahsederler. Bunun en çok kullanılan yöntemi kargo firmasına farklı bir eşya taşıdığını beyan etmesidir. Örneğin paket üzerine ”gift” yazarak ve fiyatını 10 $ olacak şekilde gösterip ürününüzün gümrüğe takılmadan size ulaştırabileceklerini söylerler. Başka bir yol olarak ta cep telefonu paketini olabildiğince küçük hale getirerek içinde farklı bir ürün algısı yaratmaktır. Birde üzerine boyutuyla uygun tutarlarda bir fiyat yazdılar mı kesin sorunsuz geçeceğini söyleyeceklerdir ancak bu yöntem de büyük ihtimalle tespit edilecek ve ürününüzü teslim alamayacaksınız.Çok küçük bir ihtimalle telefonunuz size ulaşabilir ama bu neredeyse olmayacak kadar düşük bir ihtimaldir. Çünkü gümrük memurları bu konuda son derece dikkatlidir ve neredeyse ürün kaçırmazlar. Yıllardır bu işi yaptıkları için telefon tespit edilecek ve cihazınızı alamayacaksınız.

Her şey yolunda gitti ve cihazınızı teslim aldınız diyelim. Bu sefer de cihazınız IMEI kaydı olmadığından dolayı engellenecek ve kullanıma kapatılacaktır. Alternatif yöntemler ile bunun aşılabileceğine dair bir çok yöntem önerilir ancak bu yöntemler de elinde sonunda ifşa olacak ve cihazınız yine kullanıma kapatılacaktır. Tabi pasaport kaydını yapabilirseniz o zaman cihazı sorunsuz kullanabilirsiniz.

Bunların yanında yurt dışından posta yolu ile satış konusunda 75 € sınırı vardır. 75 € ve üstü fiyatlandırılmış ürünler ( bu fiyata ürünün kargo bedeli dahil değildir – sadece ürün fiyatı değerlendirilir ) gümrük kurallarına tabidir ve kesinlikle gümrük işlemlerinin yapılması gerekir. Bu işlemler PTT tarafından yapılır ve siz vergisini direk PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz.Bu konuda daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2015 yılı için yurt dışından posta ve kargo ile ürün getirme muafiyeti için tıklayınız.

Yukarıda yazdıklarımızın yanında birde Çin’de aliexpress.com ve benzeri sitelerde büyük oranda satılan replika cihazlardır. Siz ürününüzün orjinal olduğunu düşünürken replika bir ürünle karşılaşarak mağdur olabilirsiniz. Böyle bir durumda satıcı sizin tüm mesajlarınızı yanıtsız bırakacak ve paranızı iade alamayacaksınız.

Birde olayın sağlık boyutu vardır ki markasını tanımadığınız cihaz insan sağlığına zarar verebilmektedir.SAR (Specific Absoration Rate) değeri denen vücudun cep telefonunun yaymış olduğu ısıyı soğurma değeridir. Bu değerin özellikle bilinmeyen çin markalarında yüksek oranlarda çıkması vücudumuza bir çok zarar verebilir.

Bizim önerimiz kesinlikle böyle bir yönteme baş vurmadan cihazınızı Türkiye içerisinden almanızdır.

Comments
  1. Posted by bahri
  2. Posted by seyran
  3. Posted by blabla
    • Posted by Ahmet Taşçı
      • Posted by Özgür Kafa
      • Posted by ilker
  4. Posted by renan
    • Posted by admin
    • Posted by zibidi
  5. Posted by bilgili
  6. Posted by Gökhan Kaplan
  7. Posted by Enes

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE