Online alışveriş ne kadar güvenlidir?

Günümüzde neredeyse herkesin elinde bir bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon bulunmaktadır. Üstelik bu cihazların hemen hepsi internet bağlantısı yolu ile tüm dünyayla iletişi içindedir. Durum böyle olunca bilgiye ulaşmak, ihtiyaçlarımızı temin etmek de çok daha kolay hale geldi. Sonuçta zaman ilerledikçe gereksinimlerimiz de değişmekte ve sürekli yenileme gereği duymaktayız.

Hal böyle olunca birçok firma artık sanal ortamda da ürünlerini tanıtmaya, pazarlamaya başladı. Hemen hemen her gün internette online alışveriş ile ilgili bir reklama rastlıyoruz. Her firma kendine bu pazardan pay almak istiyor.Bizde bu alışveriş siteleri arasında ihtiyaçlarımızı araştırıp ona göre temin ediyoruz.

Peki bu yöntem yani internet üzerinden online alışveriş ne kadar güvenli?

İnternet üzerinden alışveriş yaparken bir çok risk ile karşı karşıya kalırsınız. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizin istemediğiniz kişilerin eline geçmesi, ödemesini yaptığınız bir ürünün elinize ulaşmaması ya da sorun yaşamanız durumunda karşı tarafta diyalog kurabileceğiniz kimseyi bulamamak bu sorunların en sık karşılaşılanıdır.

İnternetten alışveriş yaparken ilk dikkat edilmesi gereken konu alışveriş yapacağınız sitenin güvenilirliğidir. Örneğin yeni açılmış ya da adı duyulmamış bir siteden alışveriş yapmadan önce o siteyi internetten araştırarak ya da direk iletişim bilgilerinden kontrol ederek fikir ediniriz. Bu açıdan en güvenli yol o siteden daha önce alışveriş yapanların yazdıklarıdır. Bu açıdan bakıldığında doğru bir hamle olacaktır.

Bilinen sitelerden alışveriş yapmak en güvenli ve sorunsuz yoldur. Örneğin hepsiburada, gittigidiyor, aliexpress, banggood, amazon, ebay vb. siteler her zaman güvenilir ve ilk akla gelen siteler olmuştur.

Bu siteler kimlik bilgilerimizi çeşitli algoritmalar yardımı ile sistemlerinde güvenle saklar, ulusal ve uluslararası ticaret kanunlarına uygun hareket ederler. Bir problem yaşamanız durumunda hemen karşınızda muhatap alabileceğiniz bir konum sunarlar. Ayrıca bu siteler kredi kartı bilgilerimizin de korunması için 3 adımlı ödeme, 3-d güvenlik yöntemi, sms onayı gibi birçok ek güvenlik önlemi ile banka bilgilerimizi korurlar.

Alışveriş yaparken kullandığımız web siteleri iki gruba ayrılır.

  1. Kendi bünyesinde bulunan ürünleri satan web siteleri/kurumlar
  2. Başka üretici ya da satıcıların ürünlerini satan web siteleri/kurumlar

İlk grup olan kendi bünyesinde bulunan ürünleri satan web sitelerinden alışveriş yapmak ikinci gruba göre daha az risk içerir. Çünkü burada direk olarak site ile muhatap olursunuz.Aracı bir kurum yoktur. Ayrıca ticari kanunlar esasında bu kurumlar yan sanayi, replika ya da hatalı ürünleri ellerinde bulunduramazlar. Bu açıdan bakıldığında doğru ürün seçimi açısından da güvenilir sitelerdir. Ücret iadesi gibi durumlarda da daha hızlı sonuç alırsınız. Bu gruba giren sitelerden örnek verecek olursa hepsiburada.com, trendyol.com, markafoni.com gibi yerli sitelerin yanı sıra amazon.com, banggood.com, gearbest.com ya da dx.com gibi uluslararası örnekler verilebilir.

İkinci grup olan başka üretici ya da satıcıların ürünlerini satan web siteleri ise aracı kurum olarak görev yaparlar. Başka bir deyişle üretici ve tüketiciyi, alıcı ve satıcıyı bir araya getirirler ve bu işten komisyon alırlar. Bu tarz sitelerden alışveriş yaparken satıcının yanlış, hatalı ürün göndermesi ya da hiç göndermemesi gibi durumlar vardır. Bu durumları aşmak için web siteleri siz ödeme yaptığınızda ödemeyi kendi bünyesine alır ve satıcıya ödeme aldığını, siparişi göndermesini söyler. Sipariş alıcı eline ulaştığında alıcının onayına istinaden web sitesi ücreti satıcıya aktarır. Bu yöntem neredeyse tüm sitelerde böyledir. Ancak iade ya da hatalı ürün gibi durumlarda ücret iade süresi biraz daha fazla olabilmektedir. Bu tarz sitelere örnek verecek olursak ülkemizde gittigidiyor.com, n11.com gibi yerli sitelerin yanı sıra aliexpress.com, ebay.com gibi uluslararası örnekler gösterilebilir.

Banka ve kredi kartı bilgilerimizin güvenliği nasıl sağlanmalıdır?

Banka bilgilerimizin güvenliği konusunda ise alışveriş yapacağımız sitenin SSL sertifikası ya da 3D Security gibi hizmetler sağlayıp sağlamadığına bakabiliriz.SSL Sertifikası 2 farklı şifreleme yöntemi ile bilgisayarınızdan girdiğiniz verilerin başkaları tarafından çalınmasını engellemek için şifrelenir. 3D security ise bu işlemlerin yanı sıra birde cep telefonunuza güvenlik kodu göndererek bu kodu sisteme girmenizi ister. Bu yüzden bu iki yöntem kesinlikle ödeme yaparken aramamız gereken güvenlik yöntemlerinden olmalıdır. Kesinlikle kredi kartı ya da banka bilgilerinizi eposta ya da form mesajları şeklinde hiç bir şahıs ya da site ile paylaşmayınız. Bu bilgileri sadece ödeme yaparken açılan sayfa üzerinde kullanmalısınız.

İnternetten aldığım ürün ne kadar orjinal ya da garantisi varmı?

Normal şartlarda kesinlikle almadan önce alacağınız ürünün orjinal mi, garantisinin olup olmadığı gibi soruların cevaplarını almalısınız. Genellikle yurt içi siparişlerde bu durum geçerli olur.Yani ürünün orjinal olamaması durumunda iade etme hakkınız vardır. Garanti süresi konusunda ise zaten yasal yükümlülüklere bağlı olmak zorunda firmalar.

Ancak yurt dışı alışverişlerde bu durum biraz değişmektedir. Örneğin neredeyse tüm elektronik eşyalarda yurt dışından alınan bir ürünün ülkemizde garantisi olmaz. Ayrıca orjinal olmama veya hatalı ürün olma ihtimali de vardır. Bu özellikle uzak doğu siteleri başta olmak üzere tüm siteler için geçerlidir. Bunun önüne geçmek için kendi bünyesinde bulunan ürünleri satan sitelerden alışveriş yapmak daha doğru olur. Ancak aracı web siteleri üzerinden alınacaksa ürünü satan satıcı iyice araştırılmalı, mümkün ise popüler olan ya da puanı yüksek olan satıcılar tercih edilmelidir.

Örnek vermek gerekirse aliexpress.com sitesinden bir sipariş vereceğinizde aram yaptığınız sonuçlar arasında gezerken satıcı güvenilirlik puanı en yüksek olanı tercih etmeniz her zaman yararınıza olacaktır. Bu konuda daha fazla bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Yurt dışından online alışveriş yaparken nelere dikkat edilmelidir ? Okumak için tıklayınız.

Kısacası internet üzerinden alışveriş yapmak ne kadar basit ve eğlenceli olsa da bazı durumlara kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu yüzden alışveriş yapacağımız siteye dikkat etmeli, hakkındaki yorumları okumalıyız. Yurt içi sitelerin yanında yurt dışı sitelerinde risk içerdiğini unutmamalısınız.

Bonus : En güvenilir 5 çin alışveriş sitesi için tıklayınız.

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE