Yurt dışından alınan ürünlerin garanti durumu

Yurt dışından online ya da diğer yollardan aldığımız elektronik ürünler genellikle fiyat olarak ülkemize göre çok daha uygun olurlar. Bu yüzden elektronik ürünlerin yurt dışından sipariş edilmesi daha avantajlıdır. Günümüzde online alışveriş siteleri vasıtasıyla istediğimiz her ürünü satın alabiliyoruz.

Yurt dışından alınmış bir ürünün genellikle hiç bir şekilde ülkemizde garantisi yoktur. Yani Çin’den ya da ABD üzerinden alınmış bir ürün faturası olsa dahi ülkemizde garanti şartlarında değerlendirilmez. Bunun ne deni elektronik ürünleri ülkemize ithal eden firmaların o ülkeler de bulunan üreticiler ile anlaşmalarının olmamasından dolayıdır. Geçmiş zamanlarda samsung markası için garanti sayılıyordu ama artık hiç bir marka bu konuda garanti vermiyor.

Bu nedenle yurt dışından elektronik ürün alırken garanti durumunu da değerlendirmeniz gerekir. Cep telefonu, bilgisayar, tablet, her türlü bilgisayar, taşınabilir diskler ve bataryalar vs. gibi ürünlerin tamamı garanti kapsamında değerlendirilmez. Ancak bazı ürünlerin arızalanma ya da onarım isteme oranları farklılık gösterir. Örneğin bir akıllı telefonun ekstra bir problem olmadan normal şartlarda arızalanması pek karşılaşılan bir durum değildir. Bu yüzden eğer yurt içi fiyatı ile yurt dışı fiyatı arasından büyük fark varsa bu durum değerlendirilebilir.

Arıza durumu elektronik ürünlerde üretim durumuyla da alakalıdır. Örneğin X markasının A model telefonu ilk 6 ayında ne gibi arızalar çıkarmış ne sıklıkta garantiye gönderilmiş bu internet üzerinden değerlendirilir. Eğer böyle bir sıkıntı varsa zaten ülkemizde garanti olmadığından dolayı satın alınması önerilmez ancak ekstra bir durum olmadıkça sıkıntı çıkarmamış ise bu durum değerlendirilir. ( Tabi ki yurt dışından online alışveriş yolu ile telefon getirmek yasal değildir bu durum kendimizin yurt dışında olduğumuz süre zarfında aldığı telefonlar için geçerlidir.9

Garanti durumu sarf malzemeler yani bozulduğunda tamiri mümkün olmayan malzemeler açısından değerlendirildiğinde ise fiyatı uygun olan ürünü (tabi orjinal olması şartı ile) almak mantıklıdır.

Yani kısaca bahsetmek gerekirse yurt dışından alınan herhangi bir tüketici elektroniği ürününün ülkemizde garantisi kabul edilmez. Alışverişlerde bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE