Android TV Box nedir? Seçimi nasıl olmalıdır?

Artık hayatımızın her alanında akıllı cihazları kullanmaya başladık. Hal böyle olunca teknolojinin hızını yetişemez olduk. Dolayısıyla da hem bütçemiz hem de aklımızı zor durumda bırakan ve bitmek bilmeyen bir pazarlama serüvenine dönüşmeye başladı bu durum.

Akıllı telefonlar, akıllı saatler ve bileklikler, tablet bilgisayarlar, kablosu kameralar derken şimdi yeni bir cihaz daha hayatımıza girmiş durumda : Android TV Box

Nedir bu Android TV BOX?

Kısaca anlatmak gerekirse Android TV Box küçük bir kutu içerisinde bulunan işlemcisi ve internet alıcısı sayesinde normal televizyonlarımızı (HDMI girişi olan televizyonlar) akıllı televizyonlara dönüştüren bir cihazdır. Başka bir deyişle üzerinde WIFI anteni olan ve internete bağlama görevi gören küçük bir kutudur.

Android TV Box isminde belirtildiği gibi android işletim sistemi kullanmaktadır.  Bu açıdan bakıldığında neredeyse cep telefonunuzdan yapabildiğiniz her şeyi televizyonunuz üzerinden yapma şansına erişiyorsunuz. Üstelik Android TV Box kullanmış olduğu android yazılımı ile günlük hayatta kullandığınız android telefonlarınız ile aynı yazılımı kullandığından kullanması son derece basit bir sistemdir.

Televizyonların HDMI girişinden bağlanan Android TV Box yardımı ile eski televizyonunuz internete bağlanabilen ve neredeyse tüm yayın ve filmleri izleyebileceğiniz bir cihaza dönüşüyor. Başka bir deyişle fiyatı 3-4 bin lirayı bulan smart tv lerin yaptığı tüm işleri yapan bir cihaza sahip olursunuz. Eski televizyonunuzu değiştirmeden bu özelliklerin neredeyse tamamını kullanabilirsiniz.

NOT: Android TV Box kullanmak için hızlı ve limitsiz internetiniz olması gerekmektedir. İnternet üzerinden yayın izlemek kotalı internet kullanan kullanıcıların kotalarının çabuk bitmesine sebep olabilir. Ayrıca programlarda donma olmaması için hızlı internet bağlantısı da önemlidir.

Her TV için kullanılabilir mi?

Normal televizyonunuzu akıllı televizyona dönüştüren Android TV Box için ön şart televizyonunuzda HDMI girişi olmalıdır. Eğer HDMI girişi olmayan bir cihaz kullanıyorsanız maalesef Android TV Box sizin için uygun bir cihaz değildir. Bununla beraber hızlı ve kotasız bir internet sahibi olmalısınız.

Android TV Box ile neler yapılabilir?

  • Andorid TV Box ile her formatta bulunan fotoğraf, müzik ya da videoyu oynatabilirsiniz. USB flash disk ile bu dosyaları Andorid TV Box cihaza bağlayıp TV üzerinden oynatabilirsiniz.
  • Android TV Box ile TV üzerinden internete giriş yapabilirsiniz. Bunun için de Android TV Box üzerinde bulunan USB girişlerine kablosuz mouse ve klavye bağlayarak rahatça internette gezinebilirsiniz.
  • Android TV Box kullanmış olduğu android yazılımı sayesinde televizyonunuzu GOOGLE PLAY STORE bağlayarak orada bulunan bir çok program ve oyunu cihazınıza kurabilir ve kullanabilme şansı sunmaktadır. Mesela indireceğiniz oyunlar ile oyun oynayabilir, sosyal medya uygulaması kullanabilir, indireceğiniz web tarayıcı ile internette gezinebilir, müzik dinleyebilir ya da doğrudan film indirebilirsiniz.
  • Televizyonunuz üzerinden Android TV Box ile SKYPE gibi programlar vasıtası ile görüntülü görüşme yapabilirsiniz. Ancak bunun için televizyonunuzda kamera ve mikrofon olmalı. Eğer kamera ve mikrofon yoksa televizyonunuzda bu durumda Android TV Box üzerindeki USB girişlerine bağlamak için kamera ve mikrofon alıp kullanabilirsiniz.
  • Google’nin Android TV Box için oluşturmuş olduğu özel uygulamalar da vardır. Bu uygulamalar sayesinde cihazınızı daha verimli kullanabilirsiniz. Andorid TV Box ile DIGITURK PLAY, TVYO ya da D-SMART gibi uygulamaları çalıştırabilirsiniz. Örneğin bu uygulamalar içerisinde bulunan DIGITURK PLAY uygulamasını indirerek normalde digitürk’e ödeyeceğiniz ücretin neredeyse yarısı fiyatına tüm digitürk hizmetlerinden yararlanabilir ya da dilediğiniz spor karşılaşmalarını izleyebilirsiniz.
  • Yine Google markette Android TV Box cihazlar üzerinden kullanılabilir NETFLIX uygulaması mevcuttur. Bu uygulamayı kullanarak düşük bir ücret karşılığı bir çok yabancı diziyi anlık olarak izleyebilirsiniz.

Android TV Box çeşitleri nelerdir?

İnternette araştırırken Android TV Box yerine Android Mini Pc, Android Media Player, Android IP TV gibi isimler de duyabilirsiniz. Bu cihazlar çoğunlukla Android TV Box ile aynı cihazlardır.

Genellikle stick şeklinde ve set top şeklinde modelleri vardır. Stick şeklind eolanı daha küçük olmakla beraber mini pc görevi görür. Set top olanı ise daha büyük ve genellikle işlem kapasitesi daha yüksek olan cihazlara denmektedir. Stick olanlarının WIFI anteni kendi içindedir, set top olanların ise WIFI anteni dışarıdadır.

Android TV Box seçerken nelere dikkat edilmelidir?

  • Android TV Box seçerken dikkat edilecek hususlardan ilki bizce WIFI anteninin nerede olduğu sorusudur. Stick modellerde WIFI anteni cihaz içerisinde olmaktadır. Bu nedenden dolayı cihaz aşırı ısınabiliyor ve bundan dolayı performans düşümü gözlenebiliyor. Ayrıca antenin küçük olmasından dolayı modeme uzak bir konumda olan TV ler için sorun olabilmektedir. Bunun yerinde genellikle WIFI anteni dışarıda olan set top adı verilen modelleri önermekteyiz.
  • Cihaz seçerken en düşük video oynatma çözünürlüğünü 720p olarak düşünmelisiniz ki zira artık 1080p cihazların da fiyatı ucuzlamışken biz en düşük 1080p cihaz alınmasını öneriyoruz. 4K video da oynatma özelliği bulunan Android  TV Box cihazlar piyasada mevcuttur.
  • Android TV Box teknik özellikleri önemlidir. Örneğin kullanacağınız cihazın işlemcisi, depolama hafızası ve ram miktarının en kötü seçenekle orta seviye bir cihaz olmasını öneriyoruz. Eğer alt sınırda bulunan işlemcili cihazlarda alırsanız zamanla cihazınız verimini düşürür.
  • Alacağınız Android TV Box android işletim sistemi ile çalıştığından dolayı, akıllı telefonlarımızda ki gibi yazılım güncellemesi önemlidir. Güncelleme desteği iyi olan firmalardan yana tercih yapılmasını öneriyoruz. Google play de bulunan bir çok uygulama zamanla kendilerini en son yazılım sürümlerine göre optime ettiklerinden dolayı iyi performans için yazılım desteği bulunan firmaların cihazları tercih edilmelidir.

Android TV Box nereden satın alınabilir fiyatları nelerdir?

Son yıllarda ülkemizde bir çok yerli üretici de Android TV Box cihazlar satmaya başlamıştır. Everest, Dark ya da Goldmaster gibi firmaların cihazları 150-400 TL arasında değişmektedir. Bu cihazların en büyük avantajı çinli muadillerine göre yazılım desteği vereceklerini belirtmeleridir. Tabi yazılım desteği derken bazı yerli firmalar da bu konuda problemli olmaktadır.

Aliexpress, banggood ya da gearbest gibi çin kökenli alışveriş sitelerinden de bir çok kaliteli cihaz alınabilmektedir Ayrıca fiyatları ülkemizde satılan muadillerine göre çok daha uygun olmaktadır. Tabi adı sanı duyulmamış cihazlar yazılım konusunda biraz can sıkabilir ancak Xiaomi, MX gibi çin firmaları çok üstün cihazlar üretmektedir.

Çin’den Android TV Box almak

Eğer çin üzerinden Android TV Box alacaksanız yüzlerce marka ve model ile karşılaşabilirsiniz. Hayatınızda ilk defa duyacağınız ya da dünyaca ünlü bir çok firma kendi ürünlerini aliexpress, banggood, gearbest, dealextreme, focalprice gibi siteler üzerinden satmaktadır.

Buradan alacağınız cihazlar için teknik özellik kısmına girmiyoruz. Kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda en uygun cihazı seçmelisiniz ancak yine yazılım konusunda iyi ya da araştırdığınızda yazılım desteği iyi olan firmaların ürünlerini almanızı önermekteyiz.

Çin üzerinden sipariş verdiğinizde 74€ üzerinde cihazlar için gümrük işlemi yapılmaktadır. Örneğin cihazının74€ ve üstünde ise gümrük tarafından belirlenen vergiyi size bildirilen PTT şubesi üzerinden ödeyerek cihazınızı teslim alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için aşağıdaki yazımızı okumanızı öneririz.

Yurt dışından gümrüksüz mal getirme limiti ve gümrük işlemleri için tıklayınız.

Ayrıca seçmiş olduğunuz cihaz için kargo firması konusunda da aşağıdaki yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Çinden yapılan alışverişlerde kargo seçimi nasıl olmalıdır yazımız için tıklayınız.

Comments
  1. Posted by semih

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE