Yurt dışından ayakkabı almak

Yurt dışından online alışveriş yoluyla ayakkabı sipariş etmek en karışık konulardan biridir. İnternette aliexpress, banggood, amazon gibi sitelerde gerçekten çok fazla çeşit ve fiyat açısından da son derece uygun ürünler bulunuyor. Bu yüzden bu gibi sitelerden ayakkabı almak avantajlı bir alışveriş olarak göze çarpıyor.

Ancak yurt dışından posta yolu ile ülkeye gelen ayakkabılar konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor. Daha detaylı anlatmak gerekirse bazı durumlarda gümrükte sorun çıkmıyorken bazı durumlarda sorun çıkartılabiliyor.

Yurt dışından ayakkabı alabilir miyiz?

Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki mevcut mevzuatta yurt dışından posta yolu ile ayakkabı sipariş edilmesi konusunda net bir bilgi yok. Yani online alışveriş yolu ile ayakkabı aldığınızda uygulanacak gümrük prosedürü belli değil. Bazı dönemlerde gümrükten geçiyorken bazı durumlarda gümrüğe takılabiliyor.

74€ üstünde bulunan tüm ürünlerde olduğu gibi almış olduğunuz ayakkabı bu bedelin üstünde bir fiyat etiketi içeriyorsa kesinlikle gümrüğe takılacaktır. Takılan siparişler ile ilgili PTT tarafından size bilgi verilir.

Yurt dışından aldığımız ayakkabı gümrükte takılır mı?

Normal şartlarda 74€ tutarı üstünde bulunan tüm siparişler gümrükte takılır. Avrupa birliğinden aldıysanız %18, diğer ülkelerden aldıysanız %20 vergi öder ve siparişinizi teslim alırsınız. Fakat ayakkabı siparişlerinde bu kural nasıl işliyor tam olarak bilemiyoruz. Bazı durumlarda 74€ altında olan ve gümrük kurallarına tabi olmaması gereken ayakkabılarda da vergi çıkabiliyor. 74€ üstü olan her ayakkabı ise gümrükte takılacaktır.

Ancak 74€ ve altında sipariş edilen ayakkabılar konusunda dediğimiz gibi net bir bilgi veremiyoruz. Yapmış olduğumuz araştırmalarda ayakkabıların bazen sorunsuz şekilde geçtiği bazen ise gümrükte kaldığı ve 70-80 TL civarında vergi istenildiğini duyuyoruz.  Özellikle son zamanlarda fiyatı 74€ altında bulunan siparişlerde de 77 TL tutarında gümrük vergisi alınıyor.( Bizim de başımıza benzer bir durum geldi  ve 42 $ tutarında aldığımız ayakkabıyı geri gönderdik. )

Yurt dışından orjinal olmayan ayakkabı almak?

Ayrıca yurt dışından sipariş edilen markasız ya da çakma ürünlerin ülkeye girişi kesinlikle yasaktır. Daha doğrusu Nike ya da Adidas gibi ürünlerin yan sanayi ürünleri tespit edildiği taktirde doğrudan el konulmaktadır. Özellikle çin üzerinden verilen siparişlerde bu durumun sık sık yaşanmasından dolayı alışverişlerinizde mağdur olma ihtimaliniz vardır.

Kısaca belirtmek gerekirse yurt dışından online alışveriş yolu ile alınan ve posta ile gönderilen ayakkabı siparişlerinde net bir hüküm bulunamamakla birlikte büyük ihtimal gümrükte takılıyor ve vergisini ödediğiniz taktirde teslim alabiliyorsunuz. Bu durumu ayakkabının fiyatından bağımsız olarak işliyor.

Almış olduğunuz ayakkabı gümrükten geçemez ya da yüksek bir vergi tutarında ise almış olduğunuz siteye bu konuda bilgi vererek iade etmenizi öneriyoruz. Örneğin aliexpress.com üzerinden almış olduğunuz bir ayakkabı gümrükte sorun yaşar ve iade etmek isterseniz satıcıya bilgi vererek dispute açmanızı ve iade işlemlerini başlatmanız gerekir.

Yurt dışından ayakkabıyı nerelerden alabiliriz?

Yurt dışından ayakkabı almadan önce güvenilir siteleri tespit etmek gerekir. Aliexpress, banggood, amazon, ya da ebay gibi siteler herkes tarafından bilinmektedir. Bu tarz sitelerden ayakkabı alabilirsiniz.

Sitenin güvenli olup olmadığını nasıl anlarız?

Yurt dışından ayakkabı siparişi vermeden önce alacağınız site ile ilgili forumlarda araştırma yapmanızı öneririz. Her nasıl oluyorsa bazı sitelerin göndermiş olduğu ayakkabılar gümrükten sorunsuz geçebiliyorken başka sitelerin ayakkabıları ise gümrükten geçemiyor.

Ayrıca biz alışverişlerinizde ne olursa olsun paypal ya da benzeri başka bir sistem ile alışveriş yapmanızı öneriyoruz.

Kargo takibi nasıl yapılır?

Çoğu çin kökenli alışveriş sitesi yurt dışından aldığınız ayakkabıları ücretsiz şekilde göndermektedir. Örneğin aliexpress ya da banggood gibi siteler almış olduğunuz ayakkabıları china post registered air mail, singapore post ya da hong kong post gibi firmalar ile göndermektedir. En çok dikkat etmeni gereken kısım kesinlikle takip numarası ile gönderilen bir firma tarafından kargonuzun gönderilmesidir.

Örneğin china post registered air mail ile gönderilen her hangi bir siparişiniz kesinlikle takipsiz gönderilecektir ve yurt dışından almış olduğunuz ayakkabıyı takip edemeyeceksiniz.

Amazon gibi sitelerden ise aldığınız ayakkabılar özel kargo firmaları ile gönderilir. Bu tarz siteler ülkenin gümrük kurallarına aşina olabiliyor bu yüzden sipariş esnasında ne kadar vergi ödeyebileceğinizi ya da gümrükte takılıp takılmayacağını önceden kestirmek kolay olabilir.

En önemli fark siparişinizin hangi ülkeden yola çıkacağı ile ilgilidir. Aliexpress gibi çin kökenli siteler çok fazla replika ya da yan sanayi ürün sattıklarından dolayı diğer ülkelerin gönderilerine göre daha dikkatli incelenmektedir.

Yurt dışından aldığımız ayakkabı gümrükten geçemez ise ne yapabiliriz?

Yurt dışından aldığınız ayakkabı gümrükte takılır ve geçemez ise iade etmeniz gerekir. Ayrıca bazı durumlarda ayakkabının fiyatı gümrük tarafından belirlenen verginin çok altında olabilir. Bu gibi durumlarda da siparişinizi iade edebilirsiniz.

Bunun için gümrük tarafından size yapılan bildirim doğrultusunda siparişinizi iade edeceğinizi belirtip gerekli işlemleri yapmalısınız. Örneğin PTT ile yapılacak iade işlemlerinde tek yapmanız gereken PTT şubesinde form doldurup geri göndermektir. Tabi bu işlemi yapmadan önce satıcı ile görüşüp iade işlemini onaylatmalısınız. Aksi halde paranızı de geri alamayabilirsiniz.

Aliexpress sitesinden aldığınız ayakkabılar için yaşadığınız sorunlar için ise tıpkı diğer her sorunlu siparişte olduğu gibi dispute açmanız gerekir.

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE