Adım adım cep telefonu seçimi

Cep telefonları akıllı cihazlara dönüştüklerinden beri hayatımızda en önemli eşyalarımızdan biri haline geldi.

Gün içerisinde asla yanımızdan ayırmadığımız, uyurken bile kapatmadığımız adeta bir organımız oldu. Bu açıdan bakıldığında cep telefonlarının önemi daha da çok ortaya çıkıyor.

Piyasada neredeyse herkesin bütçesine göre seçenekler var ancak her cihazın da özellikleri birbirinden farklı. Bu yüzden cihaz alırken kişinin ihtiyaçlarını ve bütçesini doğru tespit etmesi gerekiyor.

Bu yazımızda adım adım cep telefonu seçimi nasıl olmalı konusunu inceleyeceğiz.


ANDROID Mİ? IOS MU YOKSA WINDOWS MU ?


Akıllı telefon almadan önce ilk yapmamız gereken konu hangi işletim sistemi ile çalışacağına karar vermektir. Piyasada android, ios ve windows olmak üzere 3 büyük işletim sistemini kullanan cihazlar neredeyse tüm akıllı cihazların %99’unu temsil eder. Bu üç farklı işletim sistemini inceleyelim.

IOS işletim sistemi dünya devi Apple markasının iPhone isimli telefonlarında kullanılan işletim sistemidir. Diğer iki işletim sistemine göre daha stabil olduğunu söyleye biliriz ancak burda bir yanılsama vardır. IOS işletim sistemi kullanan her cihaz kendi döneminin en pahalı cihazıdır, bundan dolayı donanım özellikleri diğer rakip işletim sistemlerinin tüm modelleri arasında her zaman en yüksek donanıma denk gelir. Bundan dolayı IOS kullanan iphone’lar hem çok hızlı hemde çok stabil telefonlardır. Ancak burada iphone marka telefonların piyasanın en pahalı cihazları olduğunu söylemeden geçmek yanlış olur. 3000 TL den daha pahalıdır cihazları. Bu açıdan iphone almak isteyen kullanıcılar yüksek ücreti ödemek durumundadır.

ANDROID işletim sistemi yazılım devi Google tarafından üretilmiş ve kullanmış olduğu linux altyapısı ile açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir. Akıllı cihaz pazarının neredeyse %70’ini bu işletim sistemini kullanan cihazlar oluşturur. Bu işletim sistemini en kullanan başlıca markaları Samsung, LG, Sony, HTC, Huawei, Lenovo, Xiaomi, Asus, Motorola, ZTE, One Plus gibi bir çok dünya devi ve General Mobile, Vestel, Casper gibi bir çok yerli marka kullanmaktadır. Yazılım desteği google tarafından verilir. Kullanmış olduğu uygulama marketinde bulunan uygulama sayısı bakımından IOS ile yarışabilir hatta daha fazla uygulama vardır ancak IOS üzerinde bulunan uygulama filtresi çok daha keskin olduğu için burada kalitesiz uygulamaların sayısı da fazladır. Piyasada 300TL den tutun da 3000 TL ye kadar android kullanan cihaz vardır. Her birinin donanım özellikleri farklı olmakla beraber üst düzey cihazlarda kullanıcı deneyimi ios ile yarışır.

WINDOWS işletim sistemi yine başka bir yazılım devi olan Microsoft tarafından sunulan ve sınırlı sayıda cihazın kullanmış olduğu bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi diğer ikisine göre oldukça az kullanılmaktadır. Uygulama desteği de son derece sınırlı olduğu için bir türlü pazar payını artıramamaktadır. Ancak belirtmek isteriz ki mevcut işletim sistemi son derece stabil bir sistemdir. İyi donanım özelliklerine sahip bir cihazda son derece akıcı şekilde işler.


EKRAN BOYUTU NE OLMALI?


Akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken diğer husus ise ekran boyutu ve ekran türüdür.  İlk olarak ekran boyutu üzerine konuşalım.

Büyük ekranlı telefonları 5 inç ve üzeri olarak tanımlayabiliriz. 5, 5.5 ve hatta phablet olarak adlandırılan 6 inç cihazlar piyasada oldukça fazla. Bununla birlikte daha küçük boyutlu olan 4.3 ya da 4.7 inç boyutundaki cihazlar da önemli bir yere sahip. Burada büyük ekran mı yoksa küçük ekranmı diye düşünürseniz bu tamamen ihtiyacınıza göre değişecek bir karardır. Küçük ekranlı telefonlar oyun oynama ya da film izleme gibi etkinlikler açısından daha limitlidir. Yani küçük bir ekran bu açıdan iyi olmaz ancak cebinize sığma ve tutuş açısından oldukça avantaj sağlar.

Büyük ekranlı cihazlar ise taşıması zor ancak kullanımı daha kolay cihazlardır. Bu açıdan tamamen kendi ihtiyacınıza göre seçim yapmalısınız.


IPS, AMOLED, LCD, RETINA VS. EKRAN TİPİ , ÇÖZÜNÜRLÜK 


Piyasada IPS, AMOLED, LCD, RETINA , TFT vb. bir çok farklı ekran modeli bulunur. Bu modeller arasında en zayıf olanı TFT ekrandır. Ancak en az enerji harcayanı da TFT ekran olarak öne çıkar. TFT ekran güneş ışığı altında solgun görünür bu yüzden pek sevilmez. Ayrıca çözünürlüğü de çok iyi olmayabiliyor. Diğer ekranlar ise son derece kaliteli ekranlardır. Amoled ekranlar aşırı canlı görüntüler verirken fazla enerji harcar, IPS ekranlar ise daha gerçekçi görüntüler verir. Bu açıdan akıllı telefon alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ekran türüdür.

Ekran çözünürlüğü de diğer önemli konulardan biridir. 720p (1280×720) ekranlar HD olarak adlandırılırken 1080p (1920×1080) ekranlar Full HD olarak adlandırılır. 2K (2560×1440) olarak adlandırılan ekran türü 1080p ekrana göre %70 daha fazla piksel içerir. 4K (3840×2160) ekranlar ise muhteşem bir çözünürlük vaadettiği söylenir. Aslında öyledir de ancak yapılan çoğu araştırmaya göre insan gözü cep telefonu gibi küçük bir ekran üzerinde 1080p ile 2K görüntü arasındaki farkı anlayamıyor.

Özellikle incelendiğinde gerçekten de 2K görüntü ile 1080P görüntü aynıymış gibi geliyor kullanıcıya. Burada enerji performansı öne çıkıyor. 1080P ekran 2K ve 4K ekrana göre çok daha az enerji tüketerek şarj sürenizin daha uzun sürmesine neden olur.

4K ekranlı cihazlar için ise ekstra söylemek istediğimiz bir durum var. Virtual Reality yani Sanal Gerçeklik gözlüklerini kullanabilmek için 4K ekrana sahip bir cihazınızın olması gerekiyor. Bu yüzden VR gözlük kullanmak istiyorsanız 4K ekranlı bir cihaz almalısınız.


CPU- GPU – RAM


Akıllı telefonlarda merkezi işlemci CPU, görüntü işlemcisi ise GPU olarak adlandırılmaktadır. İşlemci akıllı telefonunuzun stabil çalışabilmesi için en iyi olması gereken parçasıdır. Piyasada bir çok işlemci markası bulunuyor. Bunları Qualcomm firmasının Snapdragon işlemcileri, MediaTek firmasının MTK işlemcileri, Apple firmasın  A serisi işlemcileri, Samsung firmasının Exynos serisi, Huawei’nin Kirin işlemcisi gibi birçok işlemci seçeneği vardır.

Burada aşırı detaya girmek istemiyoruz. Bu yüzden temel konuyu konuşalım. Eğer oyun oynayacaksanız çalışma hızı yüksek olan 1.7 ghz ya da daha üstü (1.8, 2.0, 2.5 ghz) saat hızında çalışan bir işlemciye sahip cihaz almalısınız. Aynı durum GPU için de geçerlidir. Ayrıca çekirdek sayısı da bazı durumlarda önemlidir. 8 çekirdekli bir işlemci cihazın daha akıcı olmasını sağlayabilir.

Eğer şarjım uzun gitsin diyorsanız 1.3 ya da 1.5  ghz hızında cihazlar da alabilirsiniz ancak bu cihazlardan yüksek teknik performans beklememelisiniz.Kısaca işlemci konusunda ne kadar hız o kadar performans olduğunu söyleyebiliriz.

İşlemci konusunda en önemli nokta ise üretildiği transistör teknolojisinin küçüklüğüdür. Örneğin 8 çekirdekli ve 22 nm bir işlemci 16 nm ile üretilen 4 çekirdekli bir işlemciden daha yavaştır. Burdaki nm birimi kullanılan transsitörlerin boyudur. Ne kadar küçülürse sayı o kadar gelişmiş teknoloji diyebiliriz. Ayrıca bu sayının küçük olması batarya kullanımını da pozitif olarak etkiler.

İşlemci seçimi hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız.

”Akıllı telefon alırken işlemci seçimi nasıl olmalı?” yazımız için tıklayınız.

RAM miktarı da önemlidir. Eğer akıcı bir cihaz istiyorsanız minimum 2 GB boyutunda bir cihaz almalısınız. 2GB ve üstünde RAM kullanan cihazlar çok sayıda programı aynı anda kullanabilmenizi sağlar. LPDDR 3 ve LPDDR4  en çok kullanılan RAM çeşitlerindendir. LPDDR4 diğer modele göre çok daha hızlı ve verimli çalışır. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.


ANA KAMERA- ÖN KAMERA (SELFIE – ÖZÇEKİM)

Bazı kullanıcılar için en önemli özellik kamera konusudur. Özellikle sürekli fotoğraf ve video çeken biriyseniz kesinlikle kamerası iyi olan bir cihaz almalısınız.

Kamera konusunda bilinen en büyük yanlış megapiksel yanılsamasıdır. Megapikseli büyük olan cihazlar her zaman daha iyi fotoğraf çeker yargısı en fazla hata yaptığımız konulardır. Megapikselden daha önemli olan diyafram açıklığıdır. Örneğin 20MP 2.2 diyafram açıklığına sahip bir cihaz, 16 MP 1.8 diyafram açıklığına sahip bir cihazdan daha zayıf fotoğraflar çeker. Diyafram açıklığı demek içeri giren ışık miktarını ayarlamak demektir. Ne kadar az ışık o kadar iyi performans diyebiliriz.

Eğer sosyal medyada fazla fotoğraf paylaşan biriyseniz ön kameranız da iyi olmalı. Bu yüzden cep telefonunu fotoğraf için alıyorsanız dikkat etmeniz gereken konulardan biri de budur.


BATARYA


Telefonu gün içerisinde çok fazla kullandığımızdan dolayı batarya boyutu da en önemli konulardan biridir. Eğer benim için en önemli konu batarya diyorsanız kesinlikle en az 3000 mAh boyutunda bir bataryaya sahip cihaz almanızı öneririz. Şarj ömrü ve ekran tipi batarya ömrünüz üzerinden doğrudan etkilidir. Bu yüzden eğer en önemli konu şarjının uzun gitmesi ise 1080p ekran ve 3000mAh boyutunda bir batarya mükemmel olacaktır. Tabi ihtiyacınıza göre piyasa da 3200, 4000, 5000 mAh boyutunda cihazlar da bulunmaktadır.

Akıllı telefonlar nasıl doğru şekilde şarj edilir?

10 Adımda cep telefonunuzun şarj ömrünü artırma


EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİ :  GÜNCELLEME YANI YAZILIM DESTEĞİ


Akıllı telefon seçerken en önemli konulardan biri de sürekli yazılım desteği veren bir firmadan almaktır. Apple ve Windows cihazlarda bu konu pek sorun olmaz ancak Android cihazlarda en önemli konulardan biridir.

Örneğin orta sınıf bir cihaz aldıysanız cihazınız için muhtemelen en fazla 2 adet güncelleme verilir.  Android versiyonları arasında güncelleme alabilmek akıllı cihazınızı verimli kullanmak için en gerekli özelliklerdendir.

Örneğin şuan piyasada neredeyse her cihaz android 5 kullanırken çoğu üst sınıf cihaz android 6 güncellemesi alıyor. Eğer bu güncelleme desteğine sahip olmayan bir cihaz alırsanız cihazınız 2 yıla çöp olabilir.

Tabi birde olayın Custom ROM yani 3. parti geliştiriciler tarafından geliştirilen ve cihazınızı en son android versiyonuna güncelleyen işletim sistemi yani ROM lar vardır ancak bunları yükleyebilmek apayrı bir konudur. Biz burada son kullanıcı için konuşuyoruz bu yüzden güncelleme desteği veren firmalar tercih edilmelidir.


SONUÇ


Bu aşamalardan sonra cihazın malzeme kalitesi, ekstra özellikleri bir çok farklı özellik sıralanabilir. Burada işin içine biraz da mali durumunuz yani cihaza ne kadar para ayırabileceğiniz gibi bir durum ortaya çıkıyor.

1000 TL altı cihazlar genellikle alt sınıf olarak adlandırılırken, 1000-2000 tl arası orta sınıf, 2000 TL üstü ise üst sınıf cihazlar olarak adlandırılabilir. Uzun vadede kullanmak istiyorsanız orta ve üst sınıf bir cihaz almanızda fayda var. Bu cihazlar hem akıcı şekilde çalışma hem de güncelleme konusunda daha önce olan cihazlardır.


Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE