Yurt dışından araç getirmek 2016

Yakın bir zamanda eskiden yurt dışından getirilen ve yabancı plakalı araçlar ülke içerisinde maksimum 6 ay kullanım iznine sahipti ancak yeni düzenlemeyle birlikte bu süre maksimum 2 yıl (24 ay, 730 gün) olacak şekilde değiştirildi.Yeni yasa Ekim/2015’ten itibaren yürürlükte bulunuyor.

Tabi bu değişiklik en çok yurt dışından yaşayıp ülkemize gelenlere yaradı diyebiliriz. Yurt dışında yaşayan ancak ülkemize turist olarak ya da eğitim amacı ile gelen kişilerin yararlanması için yapılmış olan bir düzenleme diyebiliriz bu yeni kural için.

Ancak hatırlatmakta fayda var, bu yasa tamamen yurt dışında ikamet eden kişiler için geçerlidir. Bu haktan yararlanabilmeleri için de yurt dışından en az 185 gün süre ile ikamet etmiş bulunmaları gerekiyor.

Yurt içinde yaşayan vatandaşlar bu haktan yararlanamıyor. Şimdi detaylara gelelim.

Yasa kapsamı nedir?

Bu yasadan yararlanıp yurt dışında bulunan yabancı plakalı araçlarını ülke içerisinde kullanmak isteyenler başvurma tarihine kadar olan sürede en az 185 gün ve kesintisiz olmak koşulu ile yurt dışında ikamet etmeleri gerekmektedir.

185 gün kesintisiz ve en az olmalıdır. Bu koşulu yerine getiren her Türk vatandaşı ve Türk vatandaşı olmayanlar 24 ay süre ile ülke içerisinde araçlarını sıkıntısız olarak kullanabilmektedirler.

Kimler yararlanabilir?

Yasanın hedefinde yurt dışında bulunan ancak belli aralıklarla ülkeye gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çalışma iznine sahip olan yabancı ülke vatandaşları, gurbetçiler, turistik amaçlı ülkemize gelen kişiler ve ülkemizde eğitim göre yabancı ülke vatandaşları bu hak kapsamında değerlendirilir. Ülke içerisinde ikamet eden vatandaşlar bu haktan yararlanamaz.

Hangi ülke vatandaşları yabancı plakalı araçlarını getirebilir?

Yurt dışında yaşayan yabancıların bu haktan yararlanması için herhangi bir vatandaşlık sınırlaması bulunmamaktadır. Tüm ülke vatandaşları bu kapsamdan yararlanabilir. Tek koşul aracın da aynı ülke kayıtlarında bulunuyor olması gerekmektedir. Örneğin, alman vatandaşlarının getireceği araçların da Almanya üzerinde kayırlı olması gerekmektedir.

Yurt dışında yaşayan bir akrabamızın getireceği aracı yurt içinde kullanabilir miyiz?

Yurt dışında yaşayan ve en az 185 gün öncesinden kayıt yaptıran kişiler aralarını diğer koşulları da sağlamak şartı ile Türkiye sınırlarında kullanabilirler. Ancak yurt dışından getirilen yabancı plakalı aracı herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kullanması yasaktır. Tespit edildiği taktirde hem araç sahibine hem de aracı kullanan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ağır cezai yaptırımlar uygulanır.

Yabancı eşim adına araç getirebilir miyim?

Yurt dışında getirilen yabancı plakalı aracın en az 185 gün yurt dışında ikamet etmiş kişiler tarafından getirilmesi gerekmektedir.

Yabancı uyruklu eşiniz eğer kendi ülkesinde en az 185 gün ikamet etmiş ise aracını Türkiye içerisine getirebilir ancak bu kapsam da turistik olarak değerlendirilir. Yani 24 ay süre sonra aracın tekrar yurt dışına çıkış yapması gerekir. En az 185 gün yurt dışında ikamet ederse eşiniz tekrardan aracının Türkiye’ye getirebilir.

Bu kapsam değerlendirilirken eşinizin hangi ülke vatandaşı olduğu göz önüne alınmaz. Tek kural yurt dışında en az 185 gün ikamet etmiş olmasıdır.

Çifte pasaport sahipleri araçlarını getirebilir mi?

Çifte pasaport sahipleri ülke içerisine Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile girdiklerinden dolayı yabancı ülke pasaportları üzerine yabancı plakalı araç getiremezler.

Ne kadar süre Türkiye içerisinde aracımı kullanabilirim?

İkamet koşulunu yerine getiren ister Türk Vatandaşı ister yabancı ülke vatandaşları 24 ay ya da 730 gün süre ile ülke içerisinde araçlarını kullanabilmektedir.730 gün süresini dolduran araçlar ülke dışına çıkartılmalıdır.

2 seneyi doldurduktan sonra tekrar bu haktan yararlanabilir miyim?

Ülke içerisinde aracınızı 2 sene (730) gün kullandıktan sonra aracınız ülke dışına çıkartılır. Bu haktan bir daha yararlanabilmek için en az 185 gün (6 ay) yurt dışında kalmanız gerekmektedir. Yani iki hak kullanımı arasında 185 gün yurt dışında ikamet etmeniz gerekmektedir.

2 yıllık süre zarfında başka bir vasıta ile yurt dışına çıkabilir miyim?

Aracınızın ülke içerisinden kullandığınız 2 sene içerisinde yurt dışına başka yollar ile girip çıkabilirsiniz. Örneğin uçak ya da tren ile yurt dışına gidip gelebilirsiniz. Ancak bu çıkışların her seferinde gümrüğe haber vermek zorundasınız. Siz ülke içerisinde bulunmuyorken aracın başkası tarafından kullanılmayacağını garanti etmeniz gerekir. Bunun içinde yurt dışına çıkmadan önce aracı gümrüğe bırakabilir ya da aracın asla başkası tarafından kullanılmayacağına dair resmi bir belgeyi gümrüğe sunabilirsiniz. Bu işlemler yapılmadan yurt dışına çıkıldığı taktirde eğer tespit edilirseniz cezai işlem yapılır hakkınızda. Bu ceza kullanmış olduğunuz aracın fiyatı ve yurt dışında kaldığınız süre miktarı göz önüne alınarak belirlenir ve aracınızla çıkarken bu cezayı ödersiniz.

Yurt dışına çıktığım zaman aracımı ne yapmalıyım?

Yurt dışına başka bir vasıta ile çıkıp aracınızı ülke içerisinde bırakacaksanız aracınızı gümrük bölgesine bırakmanız gerekmektedir. Söz konusu aracı gümrük idaresinin kapsamında belirtilen bölgeye bırakabilirsiniz. Bu aracı en fazla bir ay süre ile bu şekilde bırakma hakkına sahipsiniz. Eğer daha fazla süre kalacak ise tekrar başvurmanız gerekir. 1 aydan fazla sürede alınmayan ya da süre uzatımı yapılmayan araçlar tasfiye işlemi uygulanır.

Yurt dışından getirilen yabancı plakalı aracı gümrüğe bırakabilir miyim?

Aracınızı gümrüğe bırakabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken çevrenizde bulunan gümrük idaresine başvurmanızdır. Bu haktan yararlanmanız için aracınız için aktif ceza bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca aracınızla ilgili tüm vergilerin de ödenmiş olması gerekir. Bu koşulları sağlayan araçları gümrüğe ek bir ücret ödemeden bırakabilirsiniz.

2 yıllık süreyi doldurmadan önce aracımla yurt dışına çıkarsam kalan süre saklı kalabiliyor mu?

Aracınızla 2 yıllık yani 24 aylık süre dolmadan ülke dışına çıkmanız durumunda kalan süre saklı kalmaz. Tekrar kullanabilmeniz için en az 185 gün geçmesi gerekmektedir.

Örneğin 10 ay ülke içerisinde yabancı plakalı aracınızı kullandınız ve aracınızla yurt dışına çıktınız. Böyle bir durumda kalan 14 aylık hakkınız yanar. Tekrar aracınızla ülke içerisine girebilmeniz için 185 gün geçmesi gerekmektedir.

Yurt içindeki aracı başkası kullanabilir mi?

Bu haktan araç sahibi, eşi annesi babası ve çocukları yararlanabilmektedir. Bu kişilerin hepsinin yurt dışında ikamet etmesi gerekmektedir.

Yurt içende adınıza verilmiş haktan dolayı kullanmış olduğunuz yabancı plakalı aracı kesinlikle sizin, eşiniz, anneniz,babanız ve çocuklarınız dışınızda başka birisi kullanamaz. Bu haktan yararlandığınız esnada tüm koşulları kabul etmiş oluyorsunuz. Aracı üstüne kayıtlı olduğu kişi dışında kim olduğu fark etmeksizin hiç bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kullanamaz. Eğer böyle bir durum tespit edilirse ağır cezai yaptırımı vardır. Bu ceza hem aracı kullanan hem de aracı yurt içine getiren yani bu hak kapsamında kullanan kişi için geçerlidir.Bu ceza 4458 sayılı gümrükler kanununun 238’inci maddesi kapsamında değerlendirilir ve aynı maddede belirtilen içerik uygulanır.

Yabancı plakalı aracımı Türkiye içerisinde turistik amaçlı kullanabilmem için ne yapmalıyım?

Yurt dışında kayıtlı bulunan yabancı plakalı aracınızı Türkiye sınırlarında kullanabilmek için ehliyetinizi ve aracın mülkiyetinin size ait olduğunu gösteren belgelere sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca araca ait ve Türkiye’de geçerli olan bir yeşil sigorta kartına sahip olmalısınız. Böyle bir sigortanız yoksa özel sigorta yapmanız gerekmektedir. Bu sigortayı gümrükte yapıyorsunuz.

Yabancı plakalı aracı kullanabilmek için gerekli tüm belgeler nelerdir?

Belgelerin tümünü sıralayacak olursak,

  • Söz konusu aracın size ait olduğunu gösteren mülki belge. ( Taşıt şirket ya da başkasına ait ise vekaletname tüm haklarının size bırakıldığını gösteren vekaletname belgesi)
  • Yabancı plakalı araç için Türkiye’de geçerli olan bir sigorta belgesi. Eğer sahip olunan sigorta Türkiye’de geçerli değilse aracın giriş yapacağı gümrük bölgesinde bulunan bir özel sigorta acentesi ile sigorta yapılması gerekmektedir.
  • Yabancı plakalı aracı kullanacak kişinin ve kişilerin ehliyet,  pasaport ya da kimlik belgeleri
  • Yurt dışından yabancı plakalı aracını getirecekler için hangi ülkeden emekli oldular ise emeklilik belgelerinin konsolosluk onaylı Türkçe çevirisi.
  • Çalışma iznine sahip olanların ise yurt dışından yabancı plakalı araçlarını getirebilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığından almış oldukları izin belgesi.
  • Mavi kartlı kişiler ise Sosyal Güvenlik Kurumun’dan alacakları sigorta primlerinin ödendiğini gösteren belge
  • Türkiye içerisinde eğitim gören öğrencilerin ise yurt dışında kayıtlı yabancı plakalı araçlarını getirebilmeleri için hangi öğrenim kurumuna eğitim gördüğünü gösteren öğrenci belgesi.

Şirket,tüzel kişi ya da başkasına ait aracımı Türkiye’de kullanabilir miyim?

Kullanabilirsiniz ancak aracın tüm hakları vekaletname ile size bırakılmış olmalıdır. Bu işlem için gerekli belgeyi note ya da konsolosluklardan temin edebilirsiniz.

Şirket, tüzel kişi ya da başkasına ait aracı kullana bilmek için gerekli evraklar nelerdir?

  • Yurt dışında konsolosluk ya da elçilikten almış olduğunuz vekaletname. Bu vekaletnamelerin noter onaylı olması gerekmektedir.
  • Eğer aracı getirecek olan kişi ve aracın gerçek sahibi aynı anda gümrüğe geliyor ise gümrükte hazırladıkları vekaletname belgesi.
  • Uluslararası Otomobil Federasyonu üyesi ülkelerin kuruluşlarınca düzenelenecek olan belgeler. Bu belgelere federasyon üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Tüzel kişiler ya da şirketlere ait araçları kullanabilmek için firma sahibi ya da yönetim kurulu onaylı vekaletnameler.
  • Kiralık araç getirecek olanların ise söz konusu araç ile kullanacak kişinin belirtildiği kira sözleşmesi ya da benzer vekaletname. Bu belge de noter onaylı olmalıdır.

Yurt dışında emekli olmuş vatandaşlarımız mevcut araçlarını getirebilir mi?

Yurt dışında emekli olmuş ve Türkiye’ye gelen vatandaşlarımız da araçlarını getirebilir ancak bu haktan tıpkı diğer durumlarda olduğu gibi maksimum 2 sene süresi boyunca yararlanabilmektedir. Bu süre sonra erdiğinde araç yurt dışına çıkartılmalıdır.

Yurt dışında emekli olmuş ancak Türkiye’ye yerleşmiş olan yabancılar araçlarını getirebilir mi?

Yurt dışında emekli olmuş ancak Türkiye’de oturma izni almaş yabancılar da araçlarını bu kapsamda getirebilir. Ancak bu kapsamdan aldıkları oturma izni süresi kadar yararlanabilmektedirler.

Yurt dışında bulunan şirketim üzerine kayıtlı aracı Türkiye şubesinde kullanmak üzere getirebilir miyim?

Yurt dışına bulunan şirketiniz Türkiye içerisinde şube ya da acente açtığı zaman bu şirket üzerinde kayıtlı bulunan aracınızı bu kapsamda getiremezsiniz.

Kullanılacak araç için yaş sınırı var mı?

Yurt içerisinde kullanacağınız yabancı plakalı araç için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Her yaştan arabayı bu şekilde kullanabilirsiniz. Tabi ki bu araçların sigorta kapsamı kurallarını yerine getirmesi şartı vardır.

Ayrıca marka model sınırlaması ve direksiyonunun sağ ya da solda olması gibi koşullar da aranmamaktadır. Yani her aracı getirebilirsiniz.

Yabancı plakalı aracı Türkiye içerisinde satabilir ya da kiralayabilir miyim?

Kesinlikle böyle bir hakka sahip değilsiniz. Yurt dışından getirdiğiniz yabancı plakalı aracı satamaz ve kiralayamazsınız.

Geçici ithalat yoluyla getirilen aracımı Türkiye içerisinde satabilir ya da kiralayabilir miyim?

Geçici ithalat yolu ile Türkiye’ye sokulan araçlar kesinlikle kişiler ya da şirketlere satılamazlar?

Yabancı plakalı aracımı yine kendim gibi yabancı birine satabilir miyim?

Yurt dışından Türkiye’ye getirmiş olduğunuz yabancı plakalı aracı yine yabancı birine satabilirsiniz. Ancak bunun için aracı satın alan kişinin de en az 185 gün yurt dışında ikamet etmiş olması ve diğer tüm koşulları yerine getirmiş olması gerekiyor.

Yabancı plakalı aracın tüm satış işlemleri aracın kaydının bulunduğu ülke de ya da söz konusu ülkenin Türkiye’de bulunan konsolosluklarında yapılabilir.

Yine aynı şekilde getirilen yabancı araçlar yabancı tüzel kişilere de uygun koşulları sağlaması şartı ile satılabilmektedir.

Yabancı plakalı araç ile birlikte motosiklet, karavan gibi taşıtlar getirebilir miyim?

Yabancı plakalı aracınız ile birlikte motosiklet, karavan gibi taşıtların yanı sıra bot, yat, sal, tekne ya da jet ski gibi diğer taşıtları da getirebilirsiniz. Ancak deniz taşıtları için de izin almanız gerekmektedir.

Kaynak: http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar

 
   
 
Comments
  1. Posted by noname

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE