Yurt dışından gümrüksüz alışveriş limiti 2017

Author: | Posted in Alışveriş & Kampanyalar 1 Comment

Malesef yurt dışına gittiğinizde ya da oradaki alışveriş siteleri üzerinden alabileceğiniz ürünler kısıtlıdır. İlgili kısıtlamalar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167. maddesi kapsamında kanunlaştırılmıştır. Bunun yanında 2009 senesinde yayınlanmış olan 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda bu durum detayları ayrıca belirtilmiştir. İster yurt dışına gidip yanınızda herhangi bir ürünü getirmek isteyin, isterseniz de aliexpress, gearbest, rakuten isterseniz de diğer Çin kökenli alışveriş sitelerinden alışveriş yapın her halukarda gümrüksüz mal getirme limitine takılacaksınız.

Gümrüksüz mal getirme limiti 2017 senesinde nedir?

Yurt dışı kökenli sitelerden yapacağınız alışverişlerde ilgili ürün 74 euro’nun altında bir fiyata sahipse bu durumda muhtemelen ilgili ürün gümrükte takılmayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ürünün yasaklı ürün statüsünde olup olmamasıdır. Siz yasaklı olmayan ürünlerden 74 euroya kadar koşulsuz ve şartsız alabilme hakkına sahipsiniz.

Kargo bedeli bu rakama dahil mi?

Varsayalım ki 65 euro değerinde bir ürün aldınız ve aldığınız ürünün kargo bedeli de 20 euro. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda ürünün yasaklı mal olmayan ürün olması halinde gümrükte takılma olasılığı bulunmamaktadır. Çünkü ürün fiyatı ile kargo fiyatının toplamı olan 85 euro değil de 65 euro dikkate alınacaktır. Bu durumda da gümrüğe takılma ya da vergi ödeme durumu ile karşılaşılmayacaktır.

Peki 74 euro ve altındaki ürünlerin gümrüğe takılma olasılığı var mı?

Bu durum esasında daha önce de belirtildiği gibi sizin sipariş etmiş olduğunuz ürünle alakalıdır. Sipariş ettiğiniz herhangi bir ürün ilk defasında gümrükten geçerken, ikinci veya üçüncü defasında gümrükte takılabilir. Benzer şekilde herhangi bir ürünü aynı kişi adına 3-4 defa getirirseniz bu durumda muhtemelen ilgili ürünün ticaretini yaptığınız algısı oluşacak ve yine vergi ile karşı karşıya kalabileceksiniz.

75 euro üzerinde bir fiyata sahip olan online siparişler kesinlikle gümrükte takılır mı?

75 euro ve üzerinde yurtdışı sitelerinden alacağınız ürünler elbette belirli sınarlamalar dahilinde sizin olabilmektedir. Elbette burda da bir üst sınır bulunmaktadır. 1500 euro bedele kadar vergi ödenerek ilgili ürünler gümrükte takılmadan alınabilmektedir. Bura da Avrupa Birliğinde olan ülkelerden alınıp alınmamaya göre de vergiler değişiklik göstermektedir.

Eğer ilgili ürün Avrupa Birliği ülkelerinin birinden alınıyorsa bu durumda ödenecek vergi ürün bedelinin %18 tutarındayken, Avrupa Birliği ülkelerinin dışında bir ülkeden alınıyorsa bu durumda da %20 tutarında vergi ödenmesi gerekecektir.

Mesela Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkeden 200 euro tutarında bir ürün aldıysanız bu durumda 36 euro tutarında vergi ödemeniz gerekecektir. Bununla birlikte eğer ilgili ürünü Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden aldıysanız bu durumda da 40 euro vergi ödemeniz gerekecektir. Tabi bütün bunlarla birlikte bu şekilde ürün almanız için bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

  • Yurtdışından almış olduğunuz ürünün hızlı kargo veya posta ile gelmesi gerekmektedir.
  • İlgili ürün maksimum 30 kg olmalıdır.
  • Ürünün ticari amaçla değil de bireysel amaçla gelmesi gerekmektedir.
Comments
  1. Posted by adnan

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE