Yurt dışından siparişi yasaklı ürünler

Uzun zamandır yurt dışından posta yolu vasıtasıyla alışveriş yapabiliyorduk. Eskiden özellike ebay gibi siteler popülerken neredeyse son 5 yıldır zirveye çıkmış olan uzak doğu kökenli ki başlıca çin siteleri olamak üzere neredeyse her istediğimizi satın alabilir konuma geldik. Aliexpress. banggood, sammydress, focalprice, tinydeal, gearbest bu sitelerden bir kaç tanesi. Üstelik bu sitelerden yaptığımız alışverişlerde kargo bedeli ödemeden ücretsiz olarak gönderilmesi de bu konuda yaşanan talep patlamasının en büyük nedenlerinden biri. Burada tek dezavantajlı durum ücretsiz gönderilen siparişlerin kargo sürelerinin neredeyse bir ayı bulmasıdır.

Ancak her işte olduğu gibi bu konularda da belirlenmiş olan bazı kurallara uymak zorundayız. Örneğin yurt dışından posta ile yaptığımız alışverişlerde 74€ ya kadar olan tutarlardaki alışverişlerimiz için herhangi bir gümrük işlemi uygulanmıyor. Bu tutarın üstündeki alışverişlerde ise eğer avrupa birliği üyesi bir ülkeden alışveriş yapmış isek toplam sipariş bedelinin %18’i, bunun dışında kalan ülkelerden yaptığımız alışverişlerde ise toplam tutarın %20’si kadar vergi ödeyerek siparişlerimizi teslim alabiliyoruz.

Bununla birlikte yurt dışından posta yolu ile getirilmesi yasak olan bir çok ürün bulunmakta. Bunları sıralayacak olursak,

Yurt dışından alışveriş limiti nedir?

  • Yapmış olduğunuz alışverişlerde 74€ ve altında vergi uygulaması yoktur. 74€-1499€ arasındaki siparişleriniz de avrupa birliği üye ülkerinden birinden gelmesi durumunda toplam tutar üzerinden %18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda toplam tutar üzerinden %20 vergi uygulanarak teslim edilir. 1500€ ve üzeri siparişlerde ise uygulanacak vergi oranı yine toplam tutar üzerinden hesaplanacak ve söz konusu eşyanın güncel ithalat vergi oranları üzerinden hesaplanacaktır.
  • Yurt dışından yapılan alışverişlerde eski yönetmelikte yılda 5 sefere mahsus olmak üzere gümrük muafiyeti hakkı vardı. Ancak son zamanlarda bu kapsam biraz genişletilmiş. Posta ve hızlı kargo yolu ile 74€ ve altındaki tutarlardan sipariş sayısında bir kısıtlama olmamakla beraber eğer ticari bir değer taşıdığı farkedilirse gümrük memurları işlem uygulayabilmektedir. Örnek vermek gerekirse 74€ ve altında toplamda 8-10 siparişiniz oldu ve bunların hepsi farklı ürün. Bu konuda bir sıkıntı yok ancak aynı üründe çokça almanız durumunda gümrük memurları bundan ticari fayda sağladığınızı düşünerek gümrük işlemine tabi tutabilir.
  • Posta ve hızlı kargo ile gelen siparişlerinizin ağırlığı brüt 30 kilogramı geçmemelidir.

Uygulanacak gümrük hesaplanırken bu hesaba kargo bedeli dahil edilir mi?

Yurt dışından yapmış olduğunuz ve posta ya da hızlı kargo ile getirtilen ürünlerinizin gümrükte yapılan bedel hesabına kargo fiyatı eklenmez. Örnek vermek gerekirse 60€ tutarında siparişiniz var ve 30€ kargo bedeli ödediniz. Böyle bir durumda siparişinizin bedeli içersine kargo bedeli eklenmez ve 60€ olarak hesaplanır. Böylece siparişiniz 74€ altında olduğu için gümrüksüz olarak size teslime edilir.

Yurt dışında posta ve hızlı kargo vasıtası ile cep telefonu alınması

  • Yurt dışından posta ve ya hızlı kargo vasıtasıyla cep telefonu getirtilmesi kesinlikle yasaktır. Bu kapsam gümrük memurları tarafından en çok dikkat edilen konulardan biridir. Kimi satıcılar bu konuda siparişinizin gümrükte sorun yaşamayacağını söyleyebilir ancak kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Siparişiniz üzerinde yapılan değişiklikliklere rağmen ( cep telefonu olduğunu gizleyecek ambalajlama ya da düşük fiyat etiketi yapıştırılması ) büyük ihtimalle tespit edilir ve cep telefonunun ülkeye giriş izni verilmez. Vergisini ödemeye çalışmanız da durumu değiştirmeyecektir.
  • Ancak yurt dışından bizzat kendiniz almış olduğunuz telefonun yolcu beraberinde getirtilmesi konusunda bir problem bulunmamaktadır. Yolcu beraberinde getirilen cep telefonları sorunsuz şekilde giriş yapılır ancak en kısa sürede pasaport ile birlikte, vergileri ödenmek şartıyla IMEI kaydı yapılmalıdır.
  • Yurt dışında bırakmış oldunuz ve ülke içerisinde IMEI kaydı bulunan cihazlarınızı posta ve hızlı kargo yolu ile getirtebilirsiniz. Bunun için IMEI kaydının kontrolü sonrası cihazınız size teslime edilir.

Yurt dışında posta ve hızlı kargo vasıtası ile ilaç sipariş etmek

  • Yurt dışından posta ya da hızlı kargo yolu ile getirtilecek olan ve şahsi tedavide kullanılan ilaçların normal şartlarda bir belge ibraz edilmediği taktirde sipariş edilmesi yasaktır. Ancak sipariş edilen ilacın şahsın hastalığının tedavisi konusunda bir kesinlik sağlayan (sağlık kuruluşu raporu, doktor raporu ya da reçete ) bir belge sunulması durumunda söz konusu sipariş hakkında bir problem yaşamadan teslim alabilirsiniz. Böyle durumlarda ilaçların ülkeye girişine izin verilmektedir. Aksi durumlarda tespit edildiği taktirde bunlara gümrük memurlarında el konulacaktır.

Yurt dışında posta ve hızlı kargo vasıtası ile bitkisel ilaç, sporcu gıdaları ve performans artırıcı alınması

  • Posta ve hızlı kargo ile sipariş edilen bitkisel ilaçlar, performans artırıcılar ya da sporcu takviye gıdaları da sipariş edilmesi yasaklı ürünler listesindedir.  Ancak tıpkı ilaçlarda olduğu gibi bu ürünlerin de kullanılması gerekliliğini belgeleyen bir resmi belge sunmanız durumunda ürünlerin girişlerine izin verilebilir. Milli sporcuların ise bu kapsamdaki ürünleri ”Milli Sporcu Belgesini” gümrük müdürlüğüne sunmaları halinde siparişlerinin ülkeye girişlerine izin verilir.

Yurt dışında posta ve hızlı kargo vasıtası ateşli silah ve kesici aletlerin getirtilmesi

  • Yurt dışından posta ve hızlı kargo yolu ile ateşli silahlar ve kesici aletlerin getirtilmesi yasaktır. Ancak ilgili yönetmeliğin 40. maddesinde yer alan kişiler bu kapsam dahilinde bu durumdan muaf sayılmaktadır.

Yurt dışında posta ve hızlı kargo vasıtası ile tütün ürünleri ve alkollü içeceklerin getirtilmesi

  • Posta ve hızlı kargo vasıtasıyla tütün ve alkollü ürünlerin getirtilmesi yasaktır. Böyle siparişlerinizin olması durumunda siparişinize gümrük memurları tarafında el konulacaktır. Ancak tıpkı cep telefonunda olduğu gibi yolcu beraberinde ülkeye getirilen tütün ve alkollü ürünlerde limitler dahilinde ise bir problem bulunmamaktadır.

Yolcu beraberinde getirilen ve 430€ değerine kadar olan hediyelik eşya muafiyeti posta ile yapılan alışverişler için geçerli midir?

  • Bu muafiyet yalnızca yolcu beraberinde getirilen eşyalar için uygulanmaktadır. Posta yolu  ya da hızlı kargo ile yapılan alışverişlerde böyle bir durum söz konusu değildir.

Kaynak : http://ggm.gtb.gov.tr/data/5331945e487c8eb1e43d7273/2014-7.pdf

Add Your Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE